TÉRKÉP FÓRUM APRÓHIRDETÉS CÉGTÁR
KEZDŐLAP   
Vasszilvágy főoldala
Kistérségi Társulás


BEMUTATKOZÁS   
Köszöntő
Falutörténet
Látnivalók
Elhelyezkedés
Népesség
Híres szülöttek
Művészek
Sport


E-ÖNKORMÁNYZAT   
Alapadatok
Képviselő-testület
Bizottságok
Testületi ülés jegyzőkönyvei
Rendeletek
Határozatok
Önk. szerződések
Hivatal felépítése
Ügytípusok
Hatósági nyilvántartások


INTÉZMÉNYEK   
Óvoda
Iskola
Művelődési ház
Könyvtár
Orvosi rendelés
Egyéb


GAZDASÁG   
Helyi adó
Infrastruktúra
Beruházások
Vállalkozások
Pályázatok
Eladó / kiadó ingatlanok
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósult meg


Falutörténet


A négyszáznál kevesebb lakosú, soros beépítésű, többutcás, szalagtelkes község 1935-ben Alsó- és Felsőszilvágy egyesítésével jött létre.

1217-ben egy határjáráskor Szciluag formában említették az akkor még egységes falut, amely a 16. század első felében már kettévált. Nagy- vagy Felsőszilvágyon nagyobb birtoktestek alakultak ki, amelyek a Szelestey- a Zarka-, a Tallián-, Szegedy-, és a Bezerédj-családok tulajdonába kerültek. 1549-ben két nemesi kúriát jegyeztek fel a Szelesteyek és a Zarkák tulajdonaként.

Alsószilvágyon, amelyet a Kis és a Nemes jelzővel is többször illettek, köznemesi birtokosok laktak. A 19. sz végén Riedinger Károly volt a legnagyobb birtokos. 1918-ban Bezerédj Imre vásárolta meg a felsőszilvágyival együtt ezt a gazdaságot.

A Gaál-kastélyt hajdan Bezerédj Imre is birtokolta. Az épület ma romos állapotban van és a régi park maradványa is csupán néhány japánakácból áll.

Templomtörténet
A Szent Miklós római katolikus plébániatemplom elődjét a 14. században is említették. A protestánsok még 1673-ban itt tartottak kerületi gyűlést. Az 1674-es egyházlátogatási jegyzőkönyvben ősrégi, kicsi, kőszószékes, boltozott szentélyű épületnek írták le. 1769-ben történt felújítása előtt táblafödémes volt és a karzata teljesen körbevette a hajót.

A barokk stílusú, egyhajós, a hajónál keskenyebb egyenes záródású szentélyű templom négyszintes tornya a főhomlokzat előtt áll. Az órahelyes párkány felett sokszögű gúlasisak látható. A szentélyhez kápolna és sekrestye kapcsolódik. A torony alatti bejárat felett timpanonos párkány látható. A hajót két, a szentélyt egy csehsüveg-boltozat szakasz fedi. A párkányos orgonakarzatot két falazott pillér tartja. A szentélyt késő barokk oltárépítmény választja el, amelyen négy copf váza és sugárkoszorúval keretezett Szentháromság-szimbólum áll. Szent Miklóst bemutató ovális oltárképét lebegő angyalok tartják. Az oltár mögé kétoldalt kapun lehet bejutni, ahol két, címeres, klasszicista korból származó sírkő látható a falba építve. A szószék az oltárhoz hasonló részletképzésű.

1715-től vezetik az anyakönyvet, ekkor Nemesbőd is ide tartozott. Az első plébánia 1834-ben épült, amely 1847-ben és 1865-ben teljesen leégett, majd 1925-ben épült az, amelyet nemrég elbontottak. 1885-ben volt felújítása a templomnak. A belsőt 1943-ban Stefek Albin készítette neobarokk stílusban, de ennek egy részét 1969-ben átfestették, amelyből mára csak a jeleneteket ábrázoló részek maradtak meg.

A külsőt 1948-ban és 1962-ben tatarozták. Jelenleg a templom újabb felújítás alatt áll, melyet kutatások és régészeti feltárások előztek meg, ahol értékes középkori, sőt a X. századból származó leletekre bukkantak.

A templom előtt egy 1732-ből származó Passiószobor áll, az oszlop oldalán a szenvedés jelvényeivel: ládzsával, izsoppal, dorongokkal.

A két település egyesítés előtti néhány sajátossága:
Felsőszilvágyról az írott források számon tartják, hogy szorgalmas, magyar kisbirtokosok által lakott hely. Régi birtokosa a Tallián család volt. Az első világháborúba 52 főt adott a falu. Már az 1930-as évek végén rendszeres autóbuszjárat volt Szombathely felé. Postája, jegyzősége, telefon és távirda állomása Acsádon található. Élénk az egyesületek működése: Önkéntes Tűzoltó Egylet, Levente Egyesület, Polgári Lövész Egylet.

Alsószilvágy az acsádi körjegyzőség része volt "szegényebb sorsú lakossággal". A község nagybirtokosa Bezerédy Imre volt a II. vh előtt. E falu volt a Gaál család ősi fészke. Intézményei Acsádhoz kötötték, temploma Felsőszilvággyal közös volt.Kérjük, további képekért keresse fel galériánkat!oldal nyomtatása
Nyomtatás
küldje el az oldalt emailben
Küldje el az oldalt emailben
TELEPÜLÉSEK   
HÍREK, FELHÍVÁSOK   
Aktuális
Archívum


AKTUÁLIS   
Programajánló


KERESŐ   

GASZTRONÓMIA   
Söröző, borozó


GALÉRIA   
Képgaléria és képeslapküldés


VENDÉGKÖNYV   
Írás
Olvasás 
Látogatók száma:  450958 Impresszum Oldaltérkép E-mail