TÉRKÉP FÓRUM APRÓHIRDETÉS CÉGTÁR
KEZDŐLAP   
Sé főoldala
Kistérségi Társulás


BEMUTATKOZÁS   
Köszöntő
Falutörténet
Elhelyezkedés
Népesség
Sport
Civil szervezetek


E-ÖNKORMÁNYZAT   
Alapadatok
Képviselő-testület
Rendeletek
Önk. szerződések
Hivatal felépítése
Ügytípusok
Hatósági nyilvántartások


INTÉZMÉNYEK   
Művelődési ház
Könyvtár
Orvosi rendelés


GAZDASÁG   
Helyi adó
Infrastruktúra
Mezőgazdaság
Ipar, kereskedelem
Vállalkozások
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósult meg


Falutörténet


A hamisítatlan történelmi táj régóta lakott voltát sok újkőkori lelet igazolja. A csaknem 6000 éves "Séi Vénusz" nevet viselő idol, agyagszobrocska az egyetemes művészettörténetnek is kiemelkedő alkotása. A régészeknek apró cseréptörmelékekből nemes vonalú, változatos díszítésű nagy korsókat, fazekakat, talpas edényeket, agyagkanalakat: a kőkori háztartások kellékeit sikerült összeállítaniuk. Az ügyes kezű régi mesterek finom vonalú, valaha színes szőttesek szépségével és vidámságával ragyogó edényei felvillantanak valamit egy ősi kultúra ízlésvilágából. A leletanyag a Savaria Múzeumban tekinthető meg, Szombathelyen.

A rómaiak nagy gondot fordítottak az egykori Savaria elegendő vízzel való ellátására. Ebből a célból a kőszegi-rohonci hegyek forrásvizét gyűjtötték össze, és földalatti vezetékeken keresztül vitték a városba. A rózsaszínű cementtel burkolt csatorna nyomait Sé területén is megtalálhatjuk. A föld további titkokat rejt, elegendő munkát kínál a ma és a jövő kutatóinak. A korai rézkortól kezdve az Árpád-korig sok korszak képviseltetik a leletek között. Feltehetőleg népvándorlás kori az a sír, amelyben vaskést tartó férfi csontvázára bukkantak.

A község neve a finn-ugor eredetű patak - kis vízfolyás, csermely - jelentésű séd szóból keletkezett. 1346-ban az Ovadi nemesek osztozkodtak a falu határában. Ennek a családnak lehet mellékhajtása a Séi család. Sye Mihály 1418-ban kapott Zsigmond királytól címeres nemeslevelet Regensburgban, mert hősiességével kitűnt a királyi testőrségben és a viadalokban. Sé jelenlegi címerében a nemeslevél két motívumával (korona és kard) emlékezik meg a nemesi ősökről.

A címerben osztott kék pajzsban, alul zöld talajon arany búzakalász található, fent háromgombú arany korona, ennek középső gombján a markolattal egy kétélű egyenes kard akként fekszik, hogy hegye a címerpajzs felső bal sarkának, s a markolat gombos vége a korona jobb szélső gombjának irányát veszi föl. A pajzs fölött ezüst zárt sisakon arany lombkorona helyezkedik el. A takaró jobbról is, balról is, arany-kék. A búzakalász a falu múlt századi pecsétjének központi eleme volt.

Kapcsolódó anyagok:
  1. http://www.9789.hu/


Kérjük, további képekért keresse fel galériánkat!oldal nyomtatása
Nyomtatás
küldje el az oldalt emailben
Küldje el az oldalt emailben
TELEPÜLÉSEK   
HÍREK, FELHÍVÁSOK   
Aktuális
Archívum


AKTUÁLIS   
Programajánló
Újság


KERESŐ   

GASZTRONÓMIA   
Cukrászda
Söröző, borozó


GALÉRIA   
Képgaléria és képeslapküldés


VENDÉGKÖNYV   
Írás
Olvasás 
Látogatók száma:  450958 Impresszum Oldaltérkép E-mail